De ti klimabud

1) Hold dig fra standby!

Hvis alle undgår standby på fjernsyn, dvd-maskiner og stereoanlæg, kan vi samlet spare el svarende til det årlige forbrug i 25.000 husstande. På denne måde skåner vi miljøet for 97.000 tons kuldioxid.

For at reducere dit forbrug kan du tjekke, om dine apparater står på standby. Hvis der er en lille rød eller grøn lampe der lyser, eller hvis apparatet afgiver varme, selvom det er slukket, så er apparatet på standby. Derudover skal du slukke ved hovedkontakten, når du ikke bruger apparaterne.
Hvis du ofte glemmer at slukke dine apparater så kan du investere i en såkaldt ”elspareskinne” til din pc og dit tv. På den måde kan du slukke for alt udstyret samtidig!
Det også smart at indstille din pc og skærm til at gå i ”dvale” efter kort tid, og på den måde reducere energiforbruget, når du ikke bruger dem.

Når du reducerer dit el-forbrug, er du med til at mindske forurening af luften – en forurening der er dårlig for både mennesker, dyr og planter. El-produktion fører til udledning af CO2, altså svovl og kvælstofforbindelser. Kuldioxid i atmosfæren er en af de væsentligste årsager til klimaforandringer rundt omkring i verden.

Reducer nu!

2) Lad mors dyt stå – og hop på jernhesten.
– Vær frisk og hop på jernhesten!
Ved dagligt at cykle 12 km i stedet for at køre samme strækning i bil, kan du nedsætte dit CO2-udslip med hele 2 kilo hver gang!
Derudover får du en masse frisk luft og god motion. Hvis ikke jernhesten frister, kan du som et alternativ også vælge at tage bussen eller toget. Ved brug af disse offentlige transportmidler udleder du nemlig hele 4,8 gange mindre CO2, end hvis du havde taget bilen. Har du mulighed for at tage toget, udleder du helt op til 80% mindre CO2.

Gør en forskel i dag!

3) Tag kortere bade – sov 10 minutter længere

Ved at tage kortere bade sparer du på budgettet, samtidig med at du hjælper miljøet på rette vej.

Næsten to tredjedele af boligens vandforbrug kommer fra badeværelset. Badeværelset er derfor et oplagt sted at starte med at se på dit energiforbrug.

Der skal bruges en masse energi på at opvarme badevandet. Ved blot at skrue ned for temperaturen, kan du altså spare på dit energiforbrug og derved hjælpe miljøet.

 Spar på tiden og skån miljøet!

4) Undgå plastik og gør indkøbsnettet trendy

– Vi pakker ind, pakker ud og kort tid efter smider vi emballagen ud i skraldespanden. En stor del af vores emballage er fremstillet af plastik, som er en utrolig miljøbelastende ressource.

Ved forbrænding af plast udledes giftstoffer, der skader miljøet. Det er vigtigt at vi nedsætter vores forbrug af plastisk, da dette samtidig vil nedsætte den skadelige forbrænding og de farlige udledninger af giftstoffer.

 En af de helt store laster på forbruget af plastik, er landets mange butikker, indkøbscentre og supermarkeder. Et supermarked kan hver dag ekspedere tusindvis af kunder, der hver især skal bruge mindst én plasticpose til deres nyindkøbte varer. Dette spildforbrug af plastikposer slider på miljøet! Et godt alternativ til dette plastikfrås, er at anskaffe sig et indkøbsnet. Et indkøbsnet vil man kunne bruge igen og igen og på den måde spare miljøet for utrolige mængder farlige giftstoffer.

Hank op i nettet!

5) Elsk spare-pæren

– Ved at skifte dine standardpærer ud med spare-pærer, kan du på længere sigt spare penge og samtidig nedsætter dit forbrug af strøm.

Det kan, ved første øjekast, virke dyrt at investere i spare-pærer, men på længere sigt vil det betale sig! Spare-pærer bruger kun en fjerdel af den strøm, en normal pære bruger. Dette gavner altså både miljøet og din pengepung.

 Tænk miljøvenligt og spar pengene på længere sigt!

6) Sluk strømtyven.
– En stationær computer belaster klimaet meget mere end en bærbar.
De nye, smarte og meget små computere bruger meget mindre strøm, og ved at slutte et eksternt tastatur og en mus til din bærbar, er der næsten ikke nogen forskel fra den energi-slugende stationære pc.

Nu har du en god grund til at få mor og far til at betale din nye bærbare!

7) Hop i genbrugstøjet.
– Fremstilling af tøj kræver mange ressourcer og er meget CO2-udledende. Ved at genbruge, fx købe sit tøj i genbrugsbutikkerne, kan vi spare rigtig meget på energien. Det du kan gøre er at aflevere dit tøj og andre sager i genbrugsbutikker, som især modtager tøj, møbler, bøger og elektronik.
En dansker producerer årligt ca. 696 kilo affald, hvoraf 41% bliver genanvendt – 410 kilo affald ender altså årligt på lossepladsen.

Kom i gang med at genbruge allerede i dag!

8 ) Fyld dig med sæsonens frugt og grønt.
Grøntsager, bælgfrugter og frugt er nogle af de mest klima-neutrale madvarer at producere.
Men for at gøre det endnu mere klima-besparende skal man så vidt muligt undgå at vælge produkter, der transporteres over lange afstande. Ved at købe sæsonens varer sparer man CO2 fra væksthuse og transport. Hver gang man køber 1 kg frugt eller grønt i stedet for 1 kg kylling eller svinekød, sparer man klimaet for omkring 3-4 kg CO2. Hvis vi snakker om lamme og oksekød sparer man omkring 15 og 25 kg CO2!

Det er sundt for dig og miljøet!

9) Spis nu op!
– Reducer dit madspild. En tredjedel af alle fødevarer ryger i skraldespanden, og det udleder masser af unødvendig drivhusgasser.
Og hvis du gerne vil gøre mere for miljøet og spise klimarigtigt, så tjek Ekstra bladets guide ‘‘Vejen til klima rigtig mad.’’ http://ekstrabladet.dk/kup/fodevarer/article966777.eec

Så spis op, eller lad være med at øse op af mors lækre mad, hvis du alligevel ikke spiser det!

10) Get drunk – i øl!
– Ved at drikke øl frem for vin, gør du en forskel for miljøet!
Vin belaster miljøet meget mere end øl, da man til fremstillingen af øl, bruger færre råvarer end til vinproduktionen. Der går omkring 1,3 kilo vindruer til en liter vin og kun 269 gram byg, lidt humle og 8 liter vand til fremstilling af en liter øl.

Vælg også helst importvarer, der er kommet til Danmark med skib eller lastbil – ikke med fly, som er en af de store CO2-slugere!

Kom ind i kampen – og vælg øl frem for vin!

Reklamer

Et svar til De ti klimabud

  1. Anette Find Christensen siger:

    Super gode råd! At spise op og drikke øl kan vi vel godt finde ud af?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s