Greenwashing

Skrevet af Nana Scheel Riis.

Vi kender jo alle begrebet ”hvidvaskning af penge”. Det er når man vasker sorte penge hvide, når man prøver at gøre noget dårligt til noget det ikke er. Det er præcis hvad greenwash er. Vi er blevet bedre til at skjule vore fejl, og fortælle løgne. Mange kæmpe virksomheder skifter deres kampagner ud, og laver nye slogans som kan gøre at det virker som en ”grøn” virksomhed. Man gør det til noget det ikke er.. De får en lang større troværdighed når de har deres grønne kampagner i tv og på gaden, men bag disse kæmpe bannere, og flotte dyre tv reklamer gemmer der sig en hel anden virkelighed…

Hvis man Googler ordet ”greenwash” kommer der massere af søgeresultater frem. Mere præcist 1.610.000. Det første der popper frem er ”Climate Greenwash Awards”. Man tænker først da man kikker på den her hjemmeside at det bare er noget useriøst pjat, men den her side kan faktisk fortælle en alle de usle sandheder, om de store energi og varme fabrikker.

Når man kommer ind på hjemmesiden fortæller de om hvordan de her firmaer overhovedet ikke lever op til det de siger. Vattenfall som blev vinderen af afstemningen med 39,5% af stemmerne, for ”grønt spin”  fremstille dem selv som førende indenfor klimaarbejdet, samtidig med firmaet forsætter med ”business as usual” for kul, atomkraft og falske løsninger på klimakrisen, som eks. Agrobrændstof og opsamling og lagring af CO2.

 CEO – Vattenfall

 Det er svært at forstå at alt det her enlig kan finde sted. Disse store firmaer bruger utrolig mange penge på at forbedre deres images som ”grønne” virksomheder. Denne reklame fra Ford er bl.a. et godt eksempel fordi her spiller Ford jo virkelig meget på det ”grønne”. De har fået en kendt børneskikkelse ind så alle målgrupper vil blive ramt, og folk tænker ”wow en hybrid bil”.

Så er det jo bare at den her bil ikke er så miljøvenlig som reklamen får den til at virke som. Ford kommer med der her udsagn ”Green vehicles, Cleaner factories, It’s the right road for our Company”. Ved det her udsagn virker Ford som et ansvarsbevidst og miljørigtigt firma. Det sjove er bare når man undersøger hvor mange hybrid biler der blev lavet er det godt nok 20.000 pr. År, MEN, det er kun 1% af den samlede produktion om året. Desuden forsætter Ford med at producere  Truck-F serien som er den mest forurenende Ford hvor de lavede 80.000 på et år.

 Toppen på isbjerget er at Ford stadigvæk har de mest  forurenende bilfabrikker i hele U.S.A. Det er det alt det her ”greenwash” handler om. Firmaer der simpelthen prøver at lyve sig til noget de slet ikke er… Nemlig Klima & Energirigtige! …

Reklamer

Et svar til Greenwashing

  1. Nana Scheel Riis siger:

    SE reklamefilmen som er omtalt i artiklen på dette link: http://www.youtube.com/watch?v=6i-6-s_WjO0

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s