Hybridbusser på vej til Odense

Af David Seerup

Hvis du i december måned spottede en gul bus i Odense, har du været vidne til et eksperiment igangsat af Fynbus.

Gule hybridbusser kan fylde Odenses gader i fremtiden.

Fynbus lavede i december 2010 i samarbejde med Odense Kommune og Tide Bus et forsøg med en såkaldt hybridbus som eftersigende skulle være både støjsvag og miljøvenlig. Hybridbussen, som er fra Ford, forbruger ifølge Odense Kommunes egen hjemmeside 30-35 % mindre diesel, og udleder 30-35% mindre CO2, samt færre skadelige stoffer end en normal bus.

Hybridbussen fungerer således, at bussen fra igangsætning bliver trukket af en elmotor indtil den når omkring 20 km/t. Herefter tager dieselmotoren over, og når bussen bremser, vil elmotoren blive ladt op.

– Det er spændende, at vi nu kan afprøve en bus, der er mere skånsom mod miljøet og larmer mindre. Vi arbejder hele tiden på at gøre den kollektive trafik mere attraktiv, og jeg tror, at en hybridbus kan være med til at give busserne et nyt image. Jeg glæder mig til at høre om erfaringerne fra prøveperioden, siger rådmand Jan Boye til Odense Kommunes hjemmeside.

Også Carsten Løndal fra Trafik og Anlæg i Odense Kommune er meget positiv over for ideen.

– Både hybridbusser og elbusser forventes at blive anvendt i større grad fremover, siger han og nævner prisen som eneste faktor, der taler imod.

Forsøget skal være med til at klarlægge præcis hvor meget CO2, der er at spare ved brug af de gule busser. Odense er ikke de eneste, der tester det miljøvenlige transportmiddel. Aarhus er netop i denne måned i gang med præcis samme forsøg.

Om de gule hybridbusser i fremtiden bliver et fast syn i de odenseanske gader er endnu uvist, men én ting er sikker – der bliver arbejdet på at forbedre den offentlige transport og gøre Odense til en grøn by.

2 svar til Hybridbusser på vej til Odense

  1. Det er en meget god artikel, som virkelig ligger op til debat. Hr. Seerup

  2. Mads Lynggaard siger:

    det er jätta bra.
    denne artikel belyser en af samfundets allervigtigste problemstillinger !!
    – nemlig om vi skal køre i hybridbusser eller ej…
    Det eneste emne der måske kan komme op på siden af dette er: letbanen i Odense – men hov den har mr. Seerup også skrevet – HIP HIP HURRA
    hvis i stikker mig en bunke brædder og en sav skal jeg personligt bygge ham en sejrsskammel

Skriv en kommentar