Klimamål til debat

Skrevet af Nana Scheel Riis

Lykke Friis – Klima & energiminister (Venstre)

Mange af vores problemer i Danmark er klimarelaterde. Priserne på brændstof. Kolde vintre og varme somre. Det er noget der påvirker os, på den dårlige måde. Det er noget som vi skal have gjort noget ved, for hvis ikke, ser vores jord måske ikke sådan her ud om 10 år. Men hvad siger politikerne? Det er ikke ret tit vi hører i nyhederne ”vi må gøre noget ved vores CO2 udslip”. Nyhederne er hvad der er oppe for tiden. Den slags tankegang bliver vi jo på et eller andet tidspunkt nød til at lægge på hylden, for på et tidspunkt er der jo ikke mere brandstof at brokke sig over er for dyrt, eller nok tid til at gøre noget ved det problem som vi selv har skabt…

 På Lykke Friis’s ( klima & energiminister, venstre) hjemmeside kan man læse lange baner op, og ned om hvor bagud Danmark er med vores klimapolitik. At Asiatiske lande er langt foran os med hensyn til uddannelser af ingeniører, og forskere, som kan forske og udvikle miljørigtige produkter og alternative energikilder hurtigere end os. Hun fortæller om at vi i 2050 har skiftet kuld og fossile brandstoffer fuldstændigt ud med sol og vind energi og biomasse. Hvordan vil hun så føre det ud i livet ? Man mærker ingenting til alle disse planer og tanker som politikerne kommer ud med. Sådan tror jeg langt de fleste mennesker har det. Et godt eksempel er COP15 som gik helt i vasken.

Man skulle jo tro med alle de planer de har, at der virkelig var noget at tage fat på? Men det kom jo som sagt intet ud af COP15. Politikernes store og fine planer for vores samfund, kommer jo aldrig til at ske hvis de beholder den indstilling som de har i dag. De skal have fundet en måde at gøre det attraktivt at være miljøvenlig. Eks. Kunne man jo starte i de små bl.a. ved at belønne folk for at være miljøvenlige. Så er der sikkert en masse kritikere der vil sige at ” det kan vi ikke fordi så ville der ikke være   nok penge i velfærdskassen” , men det er der også en løsning på.

Jeg læste et læserbrev på hjemmesiden i linket for neden, hvor Mathias Sørensen fortæller om at hele det danske system burde omstruktureres, til at energi og klima politik er i højsædet. Han fortæller om at danskerne faktisk ER interesseret i at være miljø rigtige. En undersøgelse i hans artikel fortaget af mandag morgen fortæller, at hele  23 procent af ALLE Danskere syntes at klimaproblemerne er mere alvorlige end terrortrusler.

Det betyder faktisk at over en femtedel af Danmarks befolkning ved hvor stort et problem det her er. Så det er ikke fordi danskerne ikke er bevidst eller gider bekymrer sig om det her problem.

Det som forslaget så kunne lyde på var at man belønnede folk for at være miljøvenlige. Som sagt kunne man omstrukturere hele det danske system, så det blev baseret på klima problemerne. Vi ville beholde velfærdstaten, men måske indføre højere skatter. Der ville så komme belønninger. Eks. Hvis man lavede et loft på ens vandforbrug og man ikke oversteg dette ville man kunne få skattelettelser eller en form for tilbagebetaling af skattepenge. Biler kunne få endnu billigere afgift jo højere km/l  tal de har, og C02 udslip. Dertil ville man ville man også kunne blive straffet. Hvis man eks. havde et ekstremt højt forbrug af vand uden grund. På den måde ville man kunne få danskerne mere miljøbevidste og tænke mere over vores problemer med klimaet. Kunne det så lade sig gøre?

Det ville måske være svært at føre ud i virkeligheden, men det er da langt mere end hvad politikerne kommer med nu. Det er med et engelsk ord  at de ”greenwasher” os dvs. fortæller os om alle disse planer og store mål, men hvor er ændringerne ? Det er jo så op til en selv at mene hvad man vil om klima politiken i Danmark, men det har været ret svært at finde hvor den enlig er henne..

Kilde: http://www.mathiaskryspin.dk/socialliberal/p1037

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s